Welke premies krijg je voor een elektrische auto?

We leven in een tijd waarin groen denken de norm is. Ecologisch verantwoorde aankopen worden steeds meer een must en daarom kunt u bij de aanschaf van een nieuwe auto niet om de elektrische wagen heen. De overheid geeft zelfs premies uit om jou ervan te overtuigen voor een groene wagen te kiezen. Maar welke premies zijn er nu zoal beschikbaar voor een elektrische auto?

Aan de aanschaf van een nieuwe elektrische wagen hangt een belangrijke fiscale premie vast. Je geniet namelijk een belastingvermindering van 30% op de aankoopwaarde van je auto. Deze bedroeg voor aanslagjaar 2011 (inkomsten van 2010) maximum 9000 euro en voor aanslagjaar 2012 (inkomsten van 2011) wordt deze opgedreven naar een maximum van 9190 euro.

Deze regeling geldt enkel voor natuurlijke personen (dus geen vennootschap of rechtspersoon) die in België hun belastingsaangifte doen en zich een nieuw elektrisch voertuig aanschaffen. Als je ook nog eens investeert in een elektrische laadpaal aan de buitenkant van je woning, geniet je nog eens een belastingvermindering van 40% op deze investering. Deze is voor de aanslagjaren 2011 en 2012 gelijk aan maximum 250 euro. Deze premies maken de aankoop van een elektrische wagen uiteraard al een stuk interessanter. Reken hierbij nog de benzine of dieselkosten die je bespaart en je hebt een aanzienlijk bedrag van de aankoopprijs gerecupereerd. Groen denken kan dus zeker renderen!