Peugeot EX1: de snelste elektrische auto

Het ontstaan van de Peugeot EX1

De Peugeot EX1 werd door het Franse autobedrijf ontworpen ter gelegenheid van het 200 jarig bestaan van het bedrijf.  Het is een tweezitter die aangedreven wordt door twee elektromotoren van 340 pk. Dit levert het voertuig een topsnelheid op van 260 km per uur.

De kans is klein dat Peugeot zal overgaan tot de productie van deze auto, want de EX1 wordt meer gezien als een concept car. Het typische aan dit voertuig is, naast de twee elektromotoren, de druppelvorm en de achterwielen die dicht bij elkaar staan.

De Peugeot EX1 is de snelste…

Deze Peugeot EX1 is op verschillende vlakken de snelste onder de elektrische voertuigen. Zo heeft het voertuig al het record van de acceleratie op zijn palmares staan. In amper 3,49 seconden sprint het voertuig naar de honderd kilometer per uur.

Maar ook het ronderecord voor elektrische voertuigen op een echt circuit staat nu op naam van de Peugeot EX1. Met 9 minuten en 1 seconde werd het vorige record met 50 seconden verbeterd. Er moet trouwens ook rekening gehouden worden met het feit dat het record bij ongunstige weersomstandigheden verbroken werd. Tijdens deze race haalde de EX1 een gemiddelde snelheid van 138 km per uur.

De ongewone Peugeot EX1

Met dit model brengt Peugeot een voertuig op de markt dat zeer futuristisch lijkt. De EX1 lijkt op een druppel en de achterwielen staan zeer dicht bij elkaar. Hij is slechts 1,77 meter breed en 90 cm hoog, wat een uitstekende aerodynamische lijn geeft. De onderdelen zijn ook zeer licht, met uitzondering dan natuurlijk van de twee batterijen die de twee elektromotoren aandrijven. Hierdoor weegt het complete voertuig net geen 1000 kg.  Door deze krappe afmetingen zit je als bestuurder wel heel laag in dit voertuig met de benen volledig naar voren gestrekt; wat een speciale rij-ervaring oplevert.

De Peugeot EX1: de basis voor de toekomst.

De Peugeot EX1 zal vermoedelijk niet in productie gaan; maar kan toch gezien worden als de eerste zet om mensen te overtuigen dat elektrische wagens niet noodzakelijk moeten onder doen voor andere voertuigen. De Peugeot EX1 zal ongetwijfeld een eerste stap zijn in een verdere evolutie op het gebied van racewagens.